En emhætte er en uundværlig del af ethvert moderne køkken. Udover at fjerne mados og lugt fra køkkenet, hjælper emhætten også til at forbedre indeklimaet i hele hjemmet. Det er derfor vigtigt at have en ordentlig emhætte i hjemmet, og det er ikke her, man skal sparre.
Men markedet flyder jo med mange forskellige typer emhætter, så det kan være svært at vurdere, hvilken en der præcist passer til ens behov. I mange tilfælde er der tale om smag og behag, men man kan også blive begrænset af sit hjem.
Kulfilter eller udsug
De to overordnede modeller, man kender, er den med kulfilter og den med udsug.
En emhætte med udsug kræver, at man har et eksisterende hul i væggen, eller i det mindste har mulighed for at skære et. Har man ikke det, er løsningen med kulfilter at foretrække.
Kulfilteret blæser ikke luften ud ad hjemmet, men cirkulerer den, efter luften er blevet renset af filteret. Et kulfilter til en emhætte er nemt at skifte ud, når det har tjent sit formål og ikke længere har fri plads til at rense luften.
Kulfilteren er altså mere tilgængeligt for mange danskere i lejlighed, men til gengæld fjerner udsugningsmodellen langt flere partikler.
Frithængende, væghængt eller bordomfang
Også placeringen af emhætten kan være op til den enkelte bruger.
De fleste vælger den væghængte model, da den ikke fylder meget og er nem at sætte op.
Den frithængende udgave hænger derimod liger over komfuret, og optager mere effektivt osen fra madlavningen, hvad der jo er maskinens primære opgave.
Så er der det nyeste skud på stammen: bordomfanget. Den ligger i bordpladen eller i midten af komfuret, og skubbes op, når der er brug for den. Den er klart mest æstetisk, men ikke alle husstande kan installere den.