Røgaroma – hvad er det?

Sponsoreret

Skrevet af Signe K.

Kategori - DIY

Har du nogensinde kigget på, hvilke ingredienser der er i madvarer? Her kan det være, at du er stødt på ordet røgaroma. Men hvad er røgaroma egentlig i fødevarer? Det vil vi forsøge at give dig svaret på her.

Hvad bruges røgaroma til?

Røgaroma bruges til at give madvarer en smag af røg eller for at supplere smagen af en anden aroma. Du får altså en madvare, der smager anderledes end, hvis der ikke var brugt røgaroma.

Sådan fremstilles røgaroma

En røgaroma produceres ved hjælp af kondenseret røg. Denne røg fremkommer ved forbrænding af træ. Kvaliteten af de enkelte røgaromaer afhænger af:

  • Den anvendte træsort.
  • Måden hvorpå røgen frembringes.
  • Det anvendte træs vandindhold.
  • Temperaturen og iltkoncentrationen under selve røgfremstillingen.

Kvalitetskrav til røgaromaer

Da røgaroma anvendes til madvarer, er der mange krav og restriktioner til de produkter, som bruges til formålet. Der anvendes både røgflis, røgsmuld og andre røgprodukter. Disse produkter skal være friske.

Hvis det skovede træ, der skal anvendes til eksempelvis røgsmuld, henligger i flere dage, bliver der udviklet kim, gær og skimmelsvampe.

Da der ikke var så mange restriktioner i forhold til røgsmuld tidligere, blev det endda fremstillet af affaldstræ fra møbelindustrien. I disse tilfælde var der stor risiko for, at træet indeholdt lim og andre kemikalier. Sådan er det heldigvis ikke længere i dag.

Findes der økologiske produkter til røgaroma?

Det er ikke muligt at fremstille økologiske produkter til røgaroma. Der findes nemlig ikke regler for økologisk træ. Men det er muligt at komme meget tæt på. Du kan læse mere om røgaroma hos Dansk Træmel.

Relateret indlæg